التهاب خون یعنی چه؟
التهاب خون یعنی چه؟
التهاب خون ,التهاب خون ناشی از چیست,التهاب خونی,التهاب خونی چیست؟,التهاب خون در کودکان,التهاب خون چیست,التهاب خونی,التهاب خون نوزاد,التهاب خون در نوزادان,التهاب خون کودکان,التهاب خونی چیست,التهاب خونی یعنی چه,التهاب خونی چیه,التهاب رگهای خونی,التهاب عروق خونی,بیماری التهاب خونی,درمان التهاب خونی
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد التهاب خون صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان را جلب کند.
توضیحاتی در مورد التهاب خون
اگر شما دچار عفونت خون شوید، در وضعیت کاهش فشار خون که به آن شوک می گویند خواهید بود. عفونت خون یا به دلیل سیستم های دفاعی بدن و یا به دلیل مواد سمی که توسط عوامل عفونی مثل باکتری، ویروس و یا قارچ ها تولید می شوند، ایجاد می گردد.
علت التهاب خون
میکروب های زیادی می توانند باعث عفونت خون شوند که از بین آنها باکتری ها مهمترین عامل هستند. عفونت ریه (پنومونی)، عفونت مثانه و کلیه، عفونت پوست، عفونت های شکمی مثل التهاب آپاندیس و یا عفونت های مناطق دیگر مثل مننژیت می توانند منتشر شده و به سپسیس تبدیل شوند. عفونت های بعد از جراحی ها هم می توانند باعث سپسیس شوند.
التهاب چیست
التهاب نتیجه تلاش بدن برای حفاظت از خود است. هدف از التهاب حذف عامل آسیب رساننده به بدن و شروع روند ترمیم است. وقتی که چیزی مضر بدن را تحریک میکند تلاشی از جانب بدن شروع میشود تا آن را از میان بردارد و این تلاش موجب بروز علائم التهاب میشود. التهاب نشانه عفونت نیست حتی موقعی که یک عفونت موجب التهاب میشود. عفونت به علت یک ویروس، باکتری یا قارچ ایجاد میشود ولی التهاب پاسخ بدن نسبت به آن است. کلمه التهاب Inflammation ریشه لاتین داشته و از کلمه inflammo به معنای شعله گرفته شده است. التهاب قسمتی از پاسخ سیستم دفاع ایمنی بدن است. گاهی التهاب برای بدن مفید است و در مواردی ممکن است مضر باشد. در التهاب در نتیجه پاسخ بدن به یک آسیب فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیک، مواد شیمیایی از سلول های بدن آزاد میشوند و تغییراتی در بافت بدن بوجود میاید. در نتیجه این تغییرات عامل آسیب از بدن حذف شده و آسیب وارد شده به بدن ترمیم میگردد. التهاب میتواند حاد یا مزمن باشد. التهاب حاد بسرعت آغاز شده و شدت میابد. علائم برای چند روز و ندرتا چند هفته باقی میمانند مانند گلودرد، آنفلوانزا و یا سرماخوردگی. التهاب مزمن چند ماه تا چند سال باقی میماند. علت باقی ماند التهاب عدم توانایی بدن در حذف عامل آسیب زننده است. در این موارد بدن به آن اندازه قدرت ندارد تا عامل مهاجم را از بین ببرد و یا شرایطی وجود دارد که بدن بطور مداوم در معرض آسیب جدید قرار میگیرد. در مواردی هم سیستم دفاع ایمنی بدن به اشتباه بر علیه سلول های خود بدن وارد عمل میشوند که در صورتی که به اشتباه خود پی نبرند التهاب ایجاد شده ادامه میابد. بیماری هایی مانند آسم، زخم معده، سل، روماتیسم مفصلی و یا سینوزیت مرمن مثال هایی از التهاب مزمن هستند.
علل التهاب خون
عفونت خون زمانی ایجاد میشود که باکتریِ عامل عفونت در یکی از اعضای بدن، وارد جریان خون شود. به حضور باکتری در خون باکتریمی یا سپتیسمی گفته میشود. با اینکه اصطلاحات سپتیسمی و سپسیس را معمولا با تعاریف مشابه بهکار میبرند، ولی از لحاظ فنی این دو اصطلاح با یکدیگر تفاوت دارند. سپتیسمی به معنای وجود باکتری در خون است که میتواند منجر به بروز سپسیس شود. سپسیس حالت شدید عفونت خون است که اگر با درمان مناسب پاسخ داده نشود، زندگی فرد را تهدید خواهد کرد. با اینحال هر گونه عفونت ناشی از باکتری، قارچ یا ویروس میتواند موجب بروز سپسیس شود و نیازی نیست حتما عامل ایجاد این عفونتها در جریان خون فرد وجود داشته باشد. این دسته عفونتها معمولا در ریه، شکم و دستگاه ادراری بهوجود میآیند. سپسیس اغلب در افرادی رخ میدهد که بستری شدهاند، زیرا در این مواقع احتمال بروز عفونتها بالاتر است. عفونت خون به معنای ورود باکتریای به جریان خون است که قبلا در جایی از بدن عفونت ایجاد کرده است. بنابراین تا زمانی که یک عفونت اولیه رخ نداده باشد، سپسیس ایجاد نمیشود. برخی از شایعترین علل عفونتهای منجر به سپسیس عبارتند از: عفونت شکمی؛ عفونت ناشی از نیش آلودهی حشرات؛ عفونتهای ناشی از کاتتر (لولهای نازک و منعطف) که برای کارهایی مانند دیالیز و شیمیدرمانی استفاده میشوند؛ کشیدن دندان یا عفونت دندان؛ قرار گرفتن زخم ناشی از عملهای جراحی در معرض باکتریها یا عوض نکردن بهموقع بانداژ؛ قرار گرفتن زخمهای باز در معرض محیط؛ عفونتهای ناشی از باکتریهای مقاوم به دارو؛ عفونت کلیه یا دستگاه ادراری؛ سینه پهلو؛ عفونتهای پوستی.
عوامل خطرزا در التهاب خون
برخی افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به سپسیس هستند. این افراد عبارتند از: کسانی که دستگاه ایمنی ضعیفی دارند. مانند افراد مبتلابه ایدز یا سرطان خون؛ کودکان خردسال؛ افراد مسن؛ افرادی که از مواد مخدر داخل وریدی مانند هروئین استفاده میکنند؛ افرادی که بهداشت دندان را رعایت نمیکنند؛ کسانی که از کاتتر استفاده میکنند؛ افرادی که بهتازگی عمل جراحی یا اعمال دندانپزشکی انجام دادهاند؛ کسانی که در محل کارشان در معرض باکتری و ویروسهای زیادی قرار دارند، مانند افرادی که در بیمارستان یا در فضای باز کار میکنند.
علائم التهاب خون
حرارت بدن بالا و پایین می رود لرز افزایش ضربان قلب و تنفس کاهش سطح هوشیاری، هذیان گویی و گیجی خونریزی های کوچک زیر پوستی که هم می تواند به صورت تغییر رنگ پوست و هم به صورت نقطه های کوچک قرمز باشد. درد مفاصل مثل ستون مهره ها، مچ دست، ران، آرنج و زانو یکی دیگر از دلایل افزایش مرگ و میر ناشی از عفونت خون این است که پزشکان شروع به درمان سرطان ها و پیوند اعضاء کرده اند و در این درمان ها از داروهایی استفاده می شود که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند برخی دیگر از علائم پیشرفتهتر عفونت خون عبارتند از: کنفوزیون (نوعی حالت گیجی و کاهش هوشیاری)؛ خالهای قرمز بر روی پوست که ممکن است بزرگتر و شبیه کبودی ناشی از ضربات شود؛ عدم تولید یا تولید اندک ادرار؛ شوک (افت فشار خون)؛ از کار افتادگی یا نارسایی اندامها. عفونت خون ممکن است موجب بروز سندرم زجر تنفسی یا شوک تنفسی شود. اگر این وضعیت بهخوبی درمان نشود، مرگ بیمار را به دنبال خواهد داشت.
تشخیص التهاب خون
تشخیص عفونت خون توسط خود فرد کار دشواری است، زیرا علائم آن با علائم بسیاری از بیماریهای دیگر یکسان است. بهترین روش برای تشخیص سپتیسمی مراجعه به پزشک است. پزشک قبل از هر چیز شما را معاینه میکند. این معاینه شامل اندازهگیری دمای بدن و فشار خون است. اگر پزشک پس از معاینه به عفونت خون مشکوک باشد، آزمایشات دقیقتری برای پیدا کردن علائم عفونتهای باکتریایی انجام خواهد داد. سپتیسمی با آزمایشهای زیر قابل تشخیص است: آزمایش کشت خون؛ آزمایش سطح اکسیژن خون؛ آزمایش شمارش سلولهای خون؛ آزمایش انعقاد خون؛ آزمایش ادرار ازجمله آزمایش کشت ادرار؛ پرتو ایکس از قفسه سینه؛ آزمایش عملکرد کلیه و الکترولیتها. علاوه بر اینها ممکن است پزشکتان عملکرد کلیه، کبد و تعادل الکترولیتها را نیز بررسی کند. اگر بر روی پوستتان زخمی وجود داشته باشد، ممکن است پزشک از ترشحات آن نمونهبرداری کند تا نوع باکتریهای موجود را شناسایی کند. شاید پزشک برای احتیاط تصویربرداری نیز برایتان تجویز کند. این آزمونها که شامل پرتو ایکس، سیتیاسکن، امآرآی و فراصوت هستند به تشخیص عفونتهای موجود در اندامهای بدن کمک میکنند. در صورتیکه باکتری موجب عفونت شده باشد، پزشک با شناسایی آن آنتیبیوتیک مناسب را برای درمانتان تجویز میکند.۱-آزمایش خون بوسیله یک سوزن که در ساعد یا بازو وارد شده و مقداری خون در چند لوله آزمایش می گیرند و آزمایش می شود که آیا تعداد گلبول های سفید بالا رفته یا نه ؟ ۲-ممکن است خون به آزمایشگاه فرستاده شود و در محیط های مخصوص کشت داده شود تا ببینند که آیا باکتری رشد می کند یا نه؟ معمولاً جواب آزمایش ۲۴ ساعت بعد مشخص می شود به این کار کشت خون می گویند. ۳-ممکن است از مخاط، ادرار، مایع نخاعی و یا مواد درون آبسه نمونه گیری شود تا میکروب را درون آنها مشاهده کنند. ۴-تست های دیگری که ممکن است درخواست شود، یک عکس رادیولوژی سینه برای عفونت ریه و یک سی تی اسکن شکم برای عفونت شکم است. سی تی اسکن یک سری عکس های رادیولوژی است که از زوایای مختلف گرفته شده و بوسیله کامپیوتر کنار هم قرار داده می شود تا بتوان اجزاء درون شکم را دید.
درمان التهاب خون
۱-شاید لازم باشد برای شما اکسیژن گذاشته شود، بدین صورت که ماسکی روی دهان شما گذاشته شده و یا از طریق لوله ای از کنار بینی تان، به شما اکسیژن داده می شود. ۲-طبق نتایج تست ها، پزشک دارو تجویز می کند که می تواند شامل آنتی بیوتیک هایی که از طریق وریدی داده می شوند باشد. معمولا از آنتی بیوتیک هایی استفاده می شود که طیف وسیعی از باکتری ها را از بین می برند، چون معمولا معلوم نیست که کدام باکتری باعث بیماری شده است. به محض اینکه جواب کشت خون، نوع باکتری را معلوم کرد، پزشک آنتی بیوتیک مخصوص آن باکتری را تجویز می کند. ۳-ممکن است پزشک دستور تزریق سرم وریدی را بدهد تا حجم خون را افزایش دهد. ۴-اگر نتایج آزمایشات، عفونت شکمی را نشان دهد، معمولا بوسیله سوزن یا جراحی خارج می شود.
علامت التهاب
التهاب پنج علامت مهم دارد که عبارتند از درد : این درد به علت آزاد شدن موارد شیمیایی خاص از سلول های صدمه دیده و گلبول های سفید و تاثیر این مواد بر روی عصب های درد بوجود میاید قرمزی : علت قرمزی گشاد شدن عروق خونی کوچک در بافت ملتهب و در نتیجه پرخونی ناحیه است بیحرکتی : کارکرد بافت ملتهب ممکن است کاهش پیدا کند تورم : تورم به علت تجمع مایع در فضای بین سلولی ایجاد میشود گرمی : علت گرمی در موضع التهاب هم پرخون شدن آن محل است
التهاب خون و کم خونی
کم خونی ناشی از التهاب و بیماری مزمن نوعی کم خونی است که معمولا با بیماری های مزمن و یا دراز مدت، یا عفونت رخ می دهد. سرطان و اختلالات التهابی، که در آن سیستم ایمنی به صورت غیر طبیعی فعال می شود نیز می تواند باعث ایجاد کم خونی ناشی از التهاب شود. متاسفانه کم خونی ناشی از التهاب و بیماری مزمن به آسانی با کم خونی فقر آهن اشتباه گرفته می شود. زیرا در هر دو نوع بیماری، سطح آهن موجود در خون کم است. آهن هم در خون یافت می شود و هم در بافت های بدن ذخیره می شود. گردش آهن برای تولید سلول های قرمز خون ضروری است. سطح پایین آهن در خون موجب ایجاد کم خونی فقر آهن می شود. زیرا این حالت سطح آهن ذخیره شده در بافت بدن را تخلیه می کند. با این حال، در کم خونی ناشی از التهاب ذخیره آهن در بدن طبیعی یا بالا است. اما به رغم بالا و طبیعی بودن ذخایر آهن، سطح آهن در خون پایین است. زیرا بیماری های التهابی و مزمن توانایی بدن برای استفاده از آهن ذخیره شده و جذب آهن را از غذا کم می کند. کم خونی ناشی از التهاب و بیماری های مزمن دومین نوع شایع آنمی، پس از کم خونی فقر آهن است.کم خونی ناشی از التهاب و بیماری مزمن ناشی از آن است که سلول های قرمز خون به طور طبیعی عمل نمی کنند. بنابراین آنها نمی توانند به طور موثر آهن را جذب کرده و از آن استفاده کنند. علاوه بر این، بدن نمی تواند به طور طبیعی به اریتروپویتین (EPO) پاسخ دهد. این ماده هورمونی ساخته شده توسط کلیه ها است که مغز استخوان را برای تولید گلبول های قرمز تحریک می کند. به مرور زمان، این عملکرد غیر طبیعی باعث کاهش تعداد گلبول های قرمز خون در بدن می شود. برخی از بیماری های مزمن که به کم خونی ناشی از التهاب و بیماری مزمن منجر می شوند شامل بیماری های عفونی و التهابی، بیماری کلیوی و سرطان می باشند. بعضی از روش های درمان بیماری های مزمن نیز ممکن است باعث کاهش تولید گلبول های قرمز شده و به AI / ACD کمک کنند.
پیشگیری از التهاب خون
بهترین راه برای پیشگیری از عفونت خون، درمان و پیشگیری از بروز عفونتهاست. باید از زخمها با تمیز نگهداشتن و تعویض بهموقع بانداژ مراقبت کرد تا دچار عفونت نشوند. اگر عمل جراحی داشتهاید، شاید پزشکتان برای مقابله با عفونتها برایتان آنتیبیوتیک تجویز کند. بهتر است زمانی که به عفونت مشکوک هستید، فورا به پزشک مراجعه کنید. چنانچه مستعد بروز عفونت هستید، از قرار گرفتن در جاهایی که احتمال مواجهه با باکتریها، قارچها و ویروسها زیاد است خودداری کنید.
التهاب خون در نوزاد
بعضی از حاملگیهای پرخطر که میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به سپسیس در نوزاد شود شامل موارد زیر است: خونریزی تب مادر وجود عفونت در رحم یا جفت پارگی زودرس کیسه آمینوتیک (قبل از ۳۷ هفته جنینی) پارگی کیسه آب، زودتر از موعد زایمان (۱۸ ساعت یا بیشتر قبل از زایمان) زایمان سخت و طولانی
التهاب خون
وقتی که التهاب در بدن وجود دارد، پروتئین های خاصی باعث چسبیدن گلبول های قرمز به هم می شود و باعث رسوب گلبول های قرمز بیشتر از حالت طبیعی می شوند. این پروتئین ها توسط کبد و سیستم ایمنی در شرایط غیر طبیعی مثل عفونت، بیماری خود ایمنی و یا سرطان ساخته می شوند. دلایل زیادی برای افزایش میزان سدیمانتاسیون وجود دارد. به همین دلیل، این آزمایش خون به همراه سایر آزمایشات برای تایید تشخیص انجام می شود. بعد از تشخیص بیماری، میزان سدیمانتاسیون به بررسی بیماری و روند درمان آن کمک می کند.
بیشتر بخوانید : قند خون ♥ آزمایش خون ♥ سرطان خون ♥ غلظت خون ♥ مسمومیت خون
- ۹۷/۰۷/۰۱