تب روماتیسمی بزرگسالان

تب روماتیسمی ,تب روماتیسمی در بزرگسالان,تب روماتیسمی چی,تب روماتیسمی Ppt,تب روماتیسمی قلبی,تب روماتیسمی قلب,تب روماتیسمی در اطفال,علائم تب روماتیسمی

تب روماتیسمی , تب روماتیسمی در بزرگسالان , تب روماتیسمی Ppt , تب روماتیسمی قلبی

توضیحاتی در مورد تب روماتیسمی

تب روماتیسمی بیماری‌ بسیار نادر، ولی ناراحت کننده‌ای است. این بیماری که به آن تب روماتیسمی حاد نیز می‌گویند، معمولا به کودکان و نوجوانان حمله می‌کند. این بیماری نتیجه‌ی درمان ناقص گلودرد استرپتوکوکی یا مخملک است. تب روماتیسمی بیماری جدی و خطرناکی است، و اگر به درستی درمان نشود،‌ ممکن است تاثیرات مخربی بر مغز، مفاصل، پوست، و قلب بگذارد. این بیماری دو تا سه هفته بعد از عفونت گلوی استرپتوکوکی ایجاد می‌شود و دستگاه ایمنی بدن را تضعیف می‌کند. علائم اصلی مرتبط با بیماری تب روماتیسمی عبارت هستند از تب، درد مفاصل، خستگی مفرط، سوفل قلب، بثورات بی‌ درد، سر درد، و تنگی نفس. قبل از استفاده درمانهای آنتی بیوتیکی، تعداد بیماران در مناطق گرمسیری زیاد بود. بعد از متداول شدن درمان آنتی بیوتیکی برای فارنژیتها ، تعداد مبتلایان تب روماتیسمی رو به کاهش رفت، با وجود این هنوز هم بسیاری از کودکان سنین 15-5 ساله در تمام جهان همچنان به این بیماری مبتلا می شوند که دردر صد کمی میتواند منجر به بیماری قلبی گردد. به علت تظاهرات مفصلی، این بیماری از بیماریهای روماتیسمی کودکان و نوجوانان به حساب می آید. موارد ابتلا به تب روماتیسمی به شکلی نابرابر در تمام سطح جهان دیده میشود. بروز موارد ابتلا به تب روماتیسمی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. کشورهایی وجود دارند که هیچ موردی از این بیماری در آنجا گزارش نشده است امااز طرفی هم در بعضی کشورها میزان ابتلا در حد متوسط رو به بالا (بیشتر از 40 مورد در 100000 شخص در سال) ذکر شده است.. تخمین زده می شود. که 15 میلیون مورد تب روماتیسمی در سراسر جهان وجود دارد که از این تعداد سالیانه 282000 مورد جدید هستند. ودر سال 233000 منتهی به مرگ گزارش شده است.

در این مطلب از سایت جسارت در مورد تب روماتیسمی صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.

تب روماتیسمی چیست

تب روماتیسمی بیماری است که به علت عفونت گلو توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک ایجاد می شود. گروههای مختلفی از عفونت استرپتوکوک وجود دارند ولی فقط نوع A باعث تب روماتیسمی می شود. اگرچه عفونت استرپتوکوکی یکی از علل بسیار شایع فارنژیت(عفونت گلو) در بچه های سنین مدرسه است ولی تمام بچه های مبتلا به فارنژیت دچار تب روماتیسمی نمی شوند. این بیماری که در ابتدا با دردهای خفیف وتورم مفصلی تظاهر می یابد میتواند با التهاب و تخریب سلولهای قلبی کاردیت (التهاب قلب) و یا حرکات غیر طبیعی (کره) به دلیل التهاب مغز ادامه پیدا کند. همچنین ممکن است راش پوستی یا ندولهای پوستی اتفاق بیفتد.

علت تب روماتیسمی

این بیماری ناشی از پاسخ غیر طبیعی سلولهای ایمنی به عفونت گلو با استرپتوکوک پیوژن یا استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه آ است. معمولا قبل از بیماری گلو درد وجود دارد وشروع بیماری بعد از یک دوره بی علامتی که زمان متغیری دارد میباشد. درمان با آنتی بیوتیک جهت درمان عفونت حلقی، توقف تحریک سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به عفونت جدید ضرورت دارد. چون عفونت جدید می تواند باعث حمله جدید بیماری گردد. ریسک حملات مجدد در 3 سال اول از شروع بیماری بیشتر است.

تب روماتیسمی یک بیماری ارثی نیست

تب روماتیسمی یک بیماری ارثی نیست چرا که این بیماری مستقیما از والدین به بچه ها منتقل نمی شود. اگرچه خانواده هایی با اعضای متعدد مبتلا به تب روماتیسمی وجود دارند.اما این ممکن است ناشی ازوجود فاکتورهای ژنتیکی باشد که احتمال انتقال عفونت استرپتوکوکی را از فردی به فرد دیگر افزایش می دهد. عفونت استرپتوکوکی از طریق راههای تنفسی و بزاق منتقل می شود.

تب روماتیسمی حاد

تب روماتیسمی حاد(به انگلیسی: Rheumatic fever) عارضه التهابی عفونت باکتریایی استرپتوکوک گروه آ بتا همولیتیک است که ممکن است ۲ تا ۶ هفته بعد از عفونت ایجاد شده و اعضای مهم بدن از جمله مفاصل، قلب، پوست و مغز را درگیر می‌سازد. علت ایجاد این بیماری وجود واکنش متقاطع میان آنتی بادی ضد باکتری با بدن فرد است.

همه چیز درباره تب روماتیسمی

این بیماری گسترش جهانی دارد ولی از دهه ۶۰ به بعد به خصوص در کشورهای پیشرفته شیوع آن کاهش یافته‌است. به‌طوری‌که شیوع آن در آمریکا ۲ در ۱۰۰هزار نفر و در کشورهای در حال توسعه ۱۰۰ مورد در یکصد هزار نفر است. علت این کاهش، شیوع استفاده از آنتی‌بیوتیکها در درمان عفونتهای میکروبی است. سن شیوع این بیماری در۶ تا ۱۵ سالگی است که عفونت بااسترپتوکوک گروه آ متداول است. این بیماری در کودکان زیر ۴ سال و بزرگسال بالای ۴۰ سال نادر است. بیماری حدود ۲-۶ هفته بعد از عفونت گلو با استرپتوکوک شروع می‌شود (در عفونت پوستی تب روماتیسمی ایجاد نمی‌شود.). ضایعه مشخص این بیماری التهاب نزدیک عروقی گرانولوماتوز است. درگیری قلبی می‌تواند خود محدود شونده یا پیشرونده باشد. بیشتر دریچه میترال (۷۵-۸۰%) و سپس دریچه آئورتی (۳۰%) درگیر می‌شوند. دریچه‌های سه‌لتی و ریوی کمترین شیوع درگیری را در این بیماری دارند. التهاب مفصلی (آرتریت) با مشخصات درد شدید، تورم، گرمی، و گاهی قرمزی مفصل که می‌تواند از مفصلی به مفصل دیگر نقل مکان کند (آرتریت مهاجر). شایعترین مفاصل درگیر عبارتند از مچ دست، آرنج، زانوها و مچ پا. التهاب مفصلی معمولاً در عرض ۱۴-۱۰ روز فروکش می‌کند ولی بدون درمان، سایر مفاصل نیز ممکن است درگیر شوند. بیماری توسط علایم (کرایتریای) جونز تشخیص داده می‌شود.

تشخیص تب روماتیسمی

در تشخیص این بیماری از کرایتریای جونز که اولین بار در سال ۱۹۹۲ مطرح شد استفاده می‌شود. برای تشخیص وجود دو علامت ماژور یا یک ماژور و دو مینور به علاوه علائم عفونت استرپتوکوکی اخیر (به جز در کره) کافی است. معیارهای اصلی (ماژور) کاردیت التهاب قلب بیشتر در کودکان و نوجوانان مبتلا دیده می‌شود و وجود هر یک از موارد پریکاردیت، نارسایی قلبی، کاردیومگالی، نارسایی دریچه میترال یا آئورت به معنی وجود کاردیت است. اریتما مارژیناتوم یا نودولهای زیرپوستی. کره سیدنهام(درگیری سیستم عصبی مرکزی با ماهیت حرکات غیرارادی اندام‌های تحتانی و فوقانی) پلی آرتریت مهاجر، که مفاصل بزرگ را درگیر می‌کند. معیارهای فرعی (مینور) شامل تب، درد بدن بالاخص در محل مفاصل(آرترالژیا)، افزایش فاکتورهای فاز حاد التهابی (پروتیین crp، و افزایش سرعت رسوب گلبولهای قرمز خون یا ESR)، اختلال در نوار قلب (افزایش فاصله PR) در کنار علایم فوق، اثبات وجود عفونت بااسترپ گروه آ تشخیص بیماری را تأیید می‌کند.

تشدید تب روماتیسمی

تغذیه نامطلوب سابقه خانوادگی تب روماتیسمی زندگی در شرایط پرجمعیت یا غیربهداشتی داشتن استعداد ابتلای مکرر به عفونت‌های تنفسی فوقانی عفونت‌های استرپتوکوکی درمان‌نشده یا ناقص درمان‌شده

پیشگیری از تب روماتیسمی

در مورد هر نوع عفونت گلو به‌خصوص در کودکان کشت گلو از نظر استرپتوکوک باید انجام شود. در صورت تشخیص درمان با آنتی‌بیوتیک می‌تواند از بروز تب روماتیسمی پیشگیری کند.

عوارض تب روماتیسمی

عفونت‌های استرپتوکوک معمولاً با درمان قابل علاج هستند. تب روماتیسمی قابل پیشگیری است ولی قابل علاج (درمان قطعی) نیست. این عارضه در عرض ۱۲-۲ هفته فروکش می‌نماید. در بعضی موارد، تب روماتیسمی ممکن است به دریچه‌های قلبی آسیب بزند. دریچه آسیب دیده را می‌توان با جراحی تعویض کرد. در موارد نادر تب روماتیسمی حتی با درمان می‌تواند کشنده باشد. آسیب دایمی دریچه‌های قلب که منجر به نارسایی احتقانی قلب می‌گردد. حملات بعدی تب روماتیسمی حاد در پی عفونت مجدد با استرپتوکوک 

اصول کلی در تب روماتیسمی

بررسی‌های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش‌های خون، کشت گلو و نوار قلب و رادیوگرافی قفسه سینه و قلب باشد. هیچ آزمون اختصاصی برای تشخیص تب روماتیسمی وجود ندارد. در موارد خفیف، مراقبت در منزل کافی است ولی در موارد شدید ممکن است بستری در بیمارستان لازم باشد. درجه حرارت بیمار و تعداد نبض او را روزانه اندازه‌گیری کرده و برای ارائه به پزشک ثبت نمایید. اگر بیمار گلودرد یا سرفه دارد از یک دستگاه مرطوب‌کننده با بخار سرد استفاده کنید. دستگاه مرطوب‌کننده را هر روز تمیز کنید. بهداشت دهانی مطلوب مهم است.

درمان تب روماتیسمی

آسپیرین برای کاهش التهاب استفاده می‌شود. بسته به شدت بیماری از استروئیدها هم استفاده می‌شود. درصورت درگیری قلب، بسته به شدت درگیری از داروهای قلبی استفاده می‌گردد. آنتی‌بیوتیک‌ها برای مقابله‌ و ریشه کن کردن عفونت استرپتوکوکی. استفاده از پنی سیلین تزریقی هر ۲۸ روز یک بار به عنوان درمان پیشگیری‌کننده تا ۵ سال و در صورت درگیری قلبی تا آخر عمر توصیه می‌گردد.

تب روماتیسمی و استراحت

تا هنگامی که بررسی‌ها نشان دهد بیماری فروکش کرده‌است بیمار باید در بستر استراحت نماید. مدت استراحت لازم به این منظور معمولاً ۵-۲ هفته‌است ولی در برخی موارد به ماه‌ها استراحت نیاز است. مهیا کردن یک لگن یا توالت کنار بستر باعث می‌شود که بیمار مجبور نباشد برای رفتن به توالت از بستر برخیزد.

تب روماتیسمی و رژیم غذایی

رژیم مایعات با غذاهای نرم در مراحل اولیه بیماری که به‌تدریج به یک رژیم عادی غنی از پروتئین، کالری و ویتامین‌ها تغییر داده می‌شود. طی مطالعات انجام شده مصرف زیاد گوشت قرمز، ذرت، گندم، ادویه، نمک، شکر، آرد، چای، قهوه و قارچ علایم بیماری را در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید تشدید می‌کند. این بیماران باید مصرف روغنهای آفتابگردان، سویا و کنجد دار را کاهش و مصرف سس، غذاهای سرخ شده را متوقف کنند. رژیم غذایی کم‌نمک در صورتی که بیمار دچار کاردیت (التهاب قلب) باشد، توصیه می‌شود. غذاهای گیاهی و برنامه غذایی فاقد اسید آمینه گلوتن موجب کاهش علایم و ارتقا سلامت مبتلایان به روماتیسم مفصلی می‌شود. انگور میوه‌ای پر انرژی است که در طب سنتی در درمان بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید و روماتیسم کاربرد داشته‌است. انگور به دلیل داشتن پتاسیم حاوی خاصیت ادرار آوراست و همچنین این میوه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌هایی همچون ELLAGIC ACID ضمن کاهش علائم بیماری التهاب مفاصل، عملکرد مواد سرطانزای بدن را نیز خنثی می‌کند. مصرف منظم روغن کبد ماهی نیاز بیماران مبتلا به بیماری‌های التهابی مفاصل را به داروهای مسکن کاهش می‌دهد.

درمان های خانگی تب روماتیسمی

۱. کمپرس سرد و گرم کمپرس سرد و گرم به تسکین تورم مفاصل کمک زیادی می‌کند. کمپرس سرد و گرم را می‌توان متناوبا با استفاده از کیسه‌های یخ و بطری‌های آب داغ به کار برد. مقداری شن یا نمک را داخل یک کیسه بریزید و آن را روی یک صفحه‌ی داغ قرار دهید. سپس، آن را روی مفاصل متورم بگذارید. ۲. بادام بادام میزان مورد نیاز روزانه ویتامین E بدن‌تان را فراهم می‌کند. بادام به تقویت دستگاه ایمنی کمک می‌نماید؛ و از این طریق، فرایند درمان تب را سرعت می‌بخشد. ۳. ماست ماست گلبول‌های سفید خون را در بدن تقویت می‌کند؛ و از این طریق، به تولید آنتی‌بادی (پادتن) کمک می‌نماید. مصرف روزانه‌ی ماست از بدن در برابر عفونت مراقبت می‌کند. ۴. اسیدهای چرب امگا-۳ اسیدهای چرب موجود در روغن ماهی، تخم کتان، و تخم گل گاوزبان برای سرعت بخشیدن به فرایند بهبود مفید هستند. ویژگی‌های ضد التهابی و تسکین درد موجود در اسیدهای چرب امگا-۳ به سرعت تب را کاهش می‌دهند. ۵. استراحت مناسب خواب کافی و استراحت مناسب التهاب و خستگی را کاهش می‌دهد؛ و از این طریق، تب را درمان می‌کند. برای درمان سریع تب توصیه می‌شود در هر ۲۴ ساعت، به مدت ۸ ساعت خواب کامل و راحتی باشید. ۶. ویتامین C خوراکی‌های سرشار از ویتامین C به مبارزه علیه باکتری‌های ایجاد کننده‌ی تب روماتیسمی کمک می‌کنند. می‌توانید پاپایا، پرتقال، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، و سایر مرکبات را در رژیم غذایی‌تان قرار دهید، تا وضعیت‌تان بهبود یابد. روزانه ۲ تا ۳ قاشق چای خوری آب لیمو بخورید تا تب روماتیسمی‌تان سریع‌تر درمان شود. ۷. آب آب‌رسانی مناسب به بدن به تسکین بیماری‌های زیادی از جمله تب روماتیسمی کمک می‌کند. روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید تا از کم‌ آبی در بدن‌تان پیشگیری کنید. ۸. آب سیب زمینی سیب زمینی ناراحتی و درد ناشی از تب روماتیسمی را کاهش می‌دهد. ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آب سیب زمینی را درست پیش از غذا میل کنید؛ این کار کمک زیادی به شما خواهد کرد. هم‌چنین، می‌توانید آبی را بنوشید که سیب زمینی در آن پخته شده باشد. ۹. خربزه تلخ خربزه تلخ سرشار از ترکیبات تند و بد مزه‌ای است که کمک‌تان می‌کنند به سرعت از شر تب روماتیسمی خلاص شوید. می‌توانید آب یک عدد خربزه‌ تلخ را بگیرید و آن را با عسل مخلوط نمایید. این نوشیدنی را هر روز میل کنید تا بیماری‌تان بر طرف شود. ۱۰. گردو گردو یکی از سالم‌ترین خوراکی‌های دنیا است. مصرف روزانه حدود ۵ تا ۶ عدد گردو می‌تواند دستگاه ایمنی بدن‌تان را تقویت کند و کمک‌ کند علائم تب روماتیسمی‌تان فروکش نماید. توجه: برای بهره‌مندی از حداکثر خواص و فواید گردو بهتر است آن را کامل بجوید. ۱۱. سرکه سیب سرکه سیب در ترکیب با عسل به یکی از بهترین درمان‌های خانگی و گیاهی برای مداوای تب روماتیسمی تبدیل می‌شود. این ترکیب را روزی دو بار مصرف کنید، تا به بهترین نتیجه برسید. ۱۲. زنجبیل زنجبیل دارای خواص ضد التهابی است و هم‌چنین مشکلات گلو را نیز معالجه می‌کند. روزانه یک قاشق غذاخوری آب زنجبیل میل کنید تا تب روماتیسمی‌تان از اساس معالجه شود. ۱۳. سیر سیر دارای خواص ضد قارچی بالایی است که به درمان تب روماتیسمی کمک می‌کند. برای کاهش تب، می‌توانید آن را به صورت خام میل کنید و یا آن را با دمنوش‌های گیاهی مخلوط نمایید. سیر با تمام عفونت‌ها مبارزه می‌کند. ۱۴. خمیر شیر و آنقوزه اگر خمیر تهیه شده از ترکیب مقدار اندکی آنقوزه، خمیر زنجبیل، و شیر را روی بخش‌های متورم بدن‌تان بمالید و در برابر نور خورشید قرار بگیرید، درد، تورم، و التهاب از شما دور می‌شود. منبع : bazdeh.org

نکاتی در مورد بیماری تب روماتیسمی

کارهایی که باید انجام دهید: الف. باید غذاهای گرم و نرم مصرف نمایید. کارهایی که نباید انجام دهید: الف. از مصرف الکل پرهیز کنید. ب. از مصرف نوشیدنی‌های گازدار و کافئین‌دار خودداری کنید. پ. خوراکی‌های خیلی تند، شور، چرب، یا سرخ شده مصرف نکنید. ت. انواع شیرینی و دیگر خوراکی‌های شیرین مصرف نکنید. ث. ماهی و گوشت قرمز نیز نخورید.

بیشتر بخوانید : تب کریمه کنگو ♥ تب و لرز ♥ تب زرد ♥ تب یونجهروماتیسم